36 hónap börtön várhat a Binance alapítójára

Changpeng Zhao, a Binance alapítója és volt vezérigazgatója, pénzmosás miatt várhatóan 36 hónap börtönbüntetést kap.

Az ítélethirdetés napja közeleg Changpeng Zhaonak. A Binance alapítója 2023 novemberében ismerte el bűnösségét a pénzmosási vádakban. Az amerikai hatóságok április 30-ára tervezik kihirdetni az ítéletet, melyben az ügyészek a volt vezérigazgató számára börtönbüntetést kérnek -írja  a Cointelegraph.

Ítélethozatalra készülnek

2023. április 30-án kerül sor Changpeng „CZ” Zhao ítéletének kihirdetésére, miután a Binance alapítója elismerte bűnösségét a pénzmosás vádjával kapcsolatban. Az Egyesült Államok hatóságai ezen a napon hirdetik ki a büntetést, amelyre az ügyészek már korábban javasolták a börtönbüntetést a volt vezérigazgató számára.

Az Ügyészség javaslata

Az amerikai ügyészek szerint Changpeng Zhao tetteinek súlya és az amerikai törvényekkel szembeni szándékos megszegése miatt indokolt a 36 hónapos börtönbüntetés. Az ügyészség által benyújtott iratok kiemelik Zhao cselekedeteinek következményeit, és azt, hogy a törvények feletti szándékos áthágások milyen mértékűek voltak.

Büntetések és egyezségek

Zhao vád alá helyezése után 50 millió dolláros bírságot is kiszabtak rá, amit személyesen kell megfizetnie, ezeken felül további büntetések is érték a Binance-t. Ezen intézkedések mellett Zhao és a Binance vállalat közösen 4,3 milliárd dollár értékű büntetést fizetett az amerikai kormánynak, hogy lezárják a büntetőügyet. Ez az alku lehetővé tette a cég számára, hogy az Egyesült Államokban továbbra is működjön az online tőzsde.

Új kezdeményezések és további tervek

Changpeng Zhao, noha lemondott a Binance vezérigazgatói posztjáról, továbbra is aktív szerepet vállal a kriptovaluta-iparban. 2023 márciusában bejelentette az új oktatási projektjét, a Giggle Academy-t, amely kifejezetten a kriptovalutákra és blokklánc technológiára összpontosít, célzottan a két-hároméves korosztály számára. Az új projekt nem bocsát ki új tokeneket, hanem az oktatásra és a tudatosságra helyezi a hangsúlyt. A Giggle Academy logója a fiatalságot, szórakozást és pozitív energiát hivatott sugározni, miközben tiszteletben tartja a Binance örökségét.

Ez az eset is rávilágít a pénzügyi törvények betartásának fontosságára és arra, hogy a kriptovaluta-ipar szabályozása elengedhetetlen az átláthatóság és a törvényesség fenntartása érdekében. Changpeng Zhao esete példaként szolgálhat arra, hogy a szabályok megsértése súlyos következményekkel járhat.

Hozzászólnál a témához? Discord szerverünkön megteheted.