400 millió dollárt likvidáltak

Egy óra alatt 5%-ot esett a bitcoin árfolyama, ami miatt a tőkeáttételes pozíciókkal rendelkező kereskedők egy órán belül több mint 400 millió dolláros veszteséget szenvedtek el.

A BTC ára 5%-kal 68 341 dollárról 65 110 dollárra esett kevesebb, mint 60 perc alatt az április 12-i New York-i ülésszak végén. Az ETH, a piaci kapitalizáció alapján a második legnagyobb kriptográfiai eszköz, a bitcoin nyomdokaiba lépve a 3553 dollárról 8%-ot esett.

A Coinglass határidős piaci adatai azt mutatják, hogy a bitcoin flash-összeomlása több mint 417 millió dollárnyi tőkeáttételes pozíció likvidálását eredményezte egy órán belül. Ennek nagyobbik részét, több mint 77,93 millió dollárt a bitcoin long, és több mint 63,35 millió dollárt az Ether long tette ki – írja a cointelegraph.com.

A Binance-en likvidálták a lengagyobb összeget

A legtöbb short és long felszámolás a Binance-nél történt, összesen 171 millió dollár értékben. Az OKX kriptotőzsdei kereskedők együttes vesztesége 158 millió dollár volt. A Coinglass azt is feltárta, hogy 24 óra alatt a likvidálások összesen 860 millió dollárt tettek ki és összesen 270 993 kereskedő volt érintett.

Az infláció gyorsulása okozhatta

Az összeomlás az amerikai tőzsdék zuhanása miatt következett be néhány nappal azután, hogy az új adatok azt mutatták, az infláció már harmadik egymást követő hónapban gyorsult. A vártnál melegebb fogyasztói árindex tovább rombolta a Fed idei kamatcsökkentési reményeit. Attól tartanak, hogy a megemelkedett árszintek megfékezésében megtorpanhat a haladás.

A JPMorgan Chase vezérigazgatója, Jamie Dimon április 12-én arra figyelmeztetett, a „tartós” infláció, a geopolitikai feszültségek és a Fed mennyiségi szigorítási törekvései veszélyeztetik az egyébként pozitív gazdasági kilátásokat.

,Soha nem tapasztaltuk igazán a mennyiségi szigorítás teljes hatását ilyen léptékben” – mondta az eszközök szerint legnagyobb amerikai bank vezetője az első negyedéves eredményhirdetésben.

Hozzászólnál a témához? Discord szerverünkön megteheted.