A bitcoin 60 ezer dollár alá esett: mi áll a háttérben?

A bitcoin ára július 3-án 60 ezer dollár alá esett, részben a Mt. Gox hitelezői visszafizetések és nagy volumenű eladások miatt. Ez meghosszabbíthatja az árfolyam konszolidációját.

A bitcoin ára július 3-án 60 ezer dollár alá esett, amit részben a Mt. Gox hitelezői visszafizetések és nagy volumenű eladások okoztak. Az ETF-ek pozitív hatása ellenére a bitcoin árfolyama csökkenő trendben van. A következő hetek meghatározóak lesznek abban, hogy a BTC vissza tud-e térni a növekedési pályára -írja a Cointelegraph.

Mt. Gox kifizetések

A BTC árfolyamának 60 ezer dollár alá esését részben a Mt. Gox hitelezőinek visszafizetései okozhatták. A régen csődbe ment kriptotőzsde várhatóan elkezdte a hitelezők kifizetését. Ez több mint 9 milliárd dollár értékű bitcoint jelent. Charles Edwards, a Capriole Investments digitális eszköz fedezeti alap alapítója szerint jelentős BTC mozgások történtek a blokkláncon.  Ez szintén megerősíti, hogy ezek a kifizetések valóban elkezdődtek.

Bitcoin
BTC „bálna” átutalás a Binance tőzsdre. Forrás: Lookonchain
A nagy bitcoin eladások

A BTC árfolyamának esését egy „bálna” (whale) eladása is előidézhette. Egy ismeretlen whale 180 millió dollár értékű bitcoint adott el mindössze három perc alatt, ami jelentős eladási nyomást gyakorolt a piacra. További eladási nyomást okozott egy másik ismeretlen whale. Ő 1,723 BTC-t, több mint 168 millió dollár értékben, utalt át a Binance kriptotőzsdére, feltehetően eladási céllal.

bitcoin
Bitcoin ETF, net áramlások. Forrás: Dune
Az ETF-ek szerepe

Bár a BTC árfolyama az elmúlt hónapokban pozitív ETF beáramlások ellenére sem tudott tartósan emelkedni, az amerikai spot Bitcoin ETF-ek továbbra is jelentős mennyiségű BTC-t halmoztak fel. Az ETF-ek indulása óta több mint 52,5 milliárd dollár értékű BTC-t gyűjtöttek össze. Az ETF-ek által generált beáramlások részben ellensúlyozhatják a Mt. Gox kifizetéseiből eredő eladási nyomást, de a jelenlegi piaci helyzetben ez nem volt elegendő az árfolyam stabilizálásához.

Mit hozhat a jövő?

A BTC árfolyama jelenleg nehézségekkel küzd. Ráadásul a piaci szereplők bizonytalanok a rövid távú kilátásokat illetően. Az ETF-ekbe áramló tőke pozitív hatást gyakorolhat, de a Mt. Gox hitelezői visszafizetések és a nagy volumenű eladások további nyomást helyezhetnek az árfolyamra. A következő hetek meghatározóak lesznek abban, hogy a BTC vissza tud-e térni a növekedési pályára.

Te mit gondolsz erről? Vajon a bálnák előre menekültek? Véleményed elmondhatod Discord szerverünkön.

Már elérhető a Gray Swan AutoPilot, ami a Gray Swan kereskedési rendszer legfontosabb összetevője! A segítségével profi kockázatkezelést tudsz megvalósítani. Az expert korlátlan ideig és INGYENESEN tesztelhető! Részletekért kattints ide: