A Bitcoin tranzakciós díjak jelentősen csökkentek a felezés után

A napokban lezajlott bitcoin-felezés a tranzakciós díjakra is hatással volt: egy gyors megugrás után hatalmas zuhanásba kezdtek.

Bár a felezés után közvetlenül -egy rövid időre- egészen 170 dollárra ugortak a tranzakciós díjak a Bitcoin blokkláncon, ezt követően mélyrepülésben zuhantak lefelé -írja a CoinDesk. A cikk írásakor 9,98 és 11,09 dollár közötti jutalmat lehet kapni a különböző tranzakciókért.

A Bitcoin tranzakciós költségei közel 9 dollárig estek

A bitcoin (BTC) árfolyama hétfő reggel átlépte a 65 000 dolláros határt, kicsivel 66 400 dollár felett mozgott, majd jelenleg a 65 500 dollár felé korrigál. Eközben a tranzakciós díjak jelentősen csökkentek a felezés után.

A Mempool.space oldalon található adatok szerint a közepes prioritású tranzakciók költségei 8,48 dollárig, míg a magas prioritásúak 9,32 dollárig süllyedtek. Jelenleg ezen tranzakcióknak 16,25 dollár illetve 18,65 dollár a költsége. Közvetlen a felezés utáni időszakban ezek a díjak még 146, illetve 170 dollárra ugrottak fel, egyfajta tüskét képezve az indexen.

Bitcoin tranzakciós díjainak táblázata
A kép forrása: https://mempool.space/hu/

 

Csökkent a hashprice index értéke is

A hashprice index – egy Luxor által létrehozott mutató, amely megmutatja, mennyit várhat egy bányász egy adott mennyiségű hashrate-től -, szintén csökkent. 182,98 dollárról 81 dollárra esett vissza. Ez az index azóta is folyamatosan süllyed, jelenleg 76,242 dollárnál tart.

Bitcoin fee grafikon. Forrás:https://data.hashrateindex.com/chart/bitcoin-hashprice-index
Kép forrása: https://data.hashrateindex.com/chart/bitcoin-hashprice-index
Miben reménykedhetnek a bányászok?

Bár a bitcoin bányászok azt várták, hogy a felezés jelentősen csökkenteni fogja a bevételeiket, Casey Rodarmor Runes protokolljának bevezetése – amely a Bitcoinon fungibilis tokenek létrehozását tette lehetővé és a felezéssel egyidejűleg indult el – az volt a cél, hogy ellensúlyozza ezt a csökkenést az általa generált láncbeli aktivitással. Ehelyett az esemény utáni első napokban a runestone NFT gyűjtemény padlóárai majdnem 50%-kal estek az utóbbi 24 órában, a Magic Eden szerint közel 0,037 BTC-re, míg az ordinális gyűjtemények, mint a Bitcoin Pullets és a NodeMonkes, a CoinGecko adatai szerint rendre 11% és 8%-kal növekedtek.
Érdemes megjegyezni, hogy ezek az ordinális gyűjtemények is jelentős tranzakciós díjakat generálnak, de úgy tűnik, nem bizonyultak annyira jelentős bevételi forrásnak, mint sokan remélték a Runes esetében.

Többet szeretnél megtudni a kriptovalutákról? Csatlakozz szerverünkhöz!