A BlackRock Ethereum ETF kérvénye sem kapott zöld utat

Az Egyesült Államok értékpapír-felügyeleti hatósága a BlackRock spot Ethereum ETF kérvényével kapcsolatos döntést egy nappal a határidő előtt elhalasztotta, arra hivatkozva, hogy több időre van szükség a javasolt szabálymódosítás felülvizsgálatához.

Az ETF elemzői arra számítanak, hogy a spot Ethereum ETF kérvények elbírálását „szórványosan” elhalasztják májusig. Ekkor lesz ugyanis esedékes a sok végső döntési határidő közül az első.

,,A Bizottság helyénvalónak tartja, hogy hosszabb időszakot jelöljön ki a javasolt szabálymódosítással kapcsolatos intézkedések megtételére” – magyarázta Sherry Haywood, az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet helyettes titkára egy január 24-i bejelentésben.

A SEC a bejelentést egy nappal a január 25-i határidő előtt tette meg. Ez az első a számos késleltetés közül, amelyet a SEC 240 napos időszakon keresztül alkalmazhat – írja a cointelegraph.com. 

Míg a SEC-nek augusztus 7-ig kell végleges döntést hoznia a BlackRock spot Ether ETF-határozatáról, Eric Balchunas, a Bloomberg ETF elemzője azt jósolta, hogy májusban születik meg a végső döntés minden függőben lévő Ether ETF-ről. Véleménye szerint hasonló forgatókönyv jöhet, mint a spot Bitcoin ETF esetében. Ezeknél a SEC január 10-én egységesen döntött az összes kérvényről.

Májusban lesz az első fontos határidő

A VanEck és az Ark 21Shares Ether ETF beadványainak végső döntési határideje május 23-a, illetve május 24-e. A másik három pályázó, a Grayscale Investments, az Invesco Galaxy és a Fidelity Investments kérvényeivel kapcsolatos végső határidő június 18-án, július 5-én és augusztus 3-án esedékes.

„A következő dátum, ami számít, az május 23” – mondta a Bloomberg ETF elemzője, James Seyffart január 24-én.

Hozzátette, hogy a következő néhány hónapban arra számít, hogy „szórványosan” több spot Ethereum ETF beadvánnyal kapcsolatos döntés elhalasztása várható.