A fiatalabb generációk már kriptot vesznek részvények helyet

A Z generáció és az ezredfordulósok a kriptot választják a részvényekkel szemben – állítja a Policygenius.

A Policygenius legutóbbi felmérése szerint minden ötödik amerikai felnőtt rendelkezik kriptovalutával. Egy új felmérés szerint az amerikai fiatalok nagyobb valószínűséggel rendelkeznek kriptovalutákkal, mint részvényekkel. Ez azt jelzi, hogy a pénzügyi eszközök és a befektetési stratégiák megváltoztak az idősebb generációk által kedveltekhez képest – írja a cointelegraph.com.

Az október 16. és október 19. között készült tanulmányban, amelyet a Policygenius Financial Planning Survey április 9-én tett közzé, 4063 felnőtt válaszadó vett részt az Egyesült Államokban. A felmérés feltárta, hogy a Z-generáció (18-26 évesek) 20%-a és a millenniumi (27-42 évesek) 22%-a nagyobb valószínűséggel fektet be olyan alternatív eszközökbe, mint a bitcoin, a kriptovaluták és a nem helyettesíthető tokenek (NFT), mint idősebb társai.

A felmérésből az is kiderült, hogy a Z generációs válaszadók 18%-a nyilatkozott úgy, hogy rendelkezik részvényekkel. Ezzel szemben az X  generáció 28%-a és a Baby Boom korosztály 45%-a rendelkezik részvényekkel.

A Policygenius elemzője, Myles Ma azt írta:

,,A fiatalabb generációk másképp tárolják vagyonukat, mint az X generációs és a boomer társaik. Nagyobb hajlandóságot mutatnak a kockázatvállalásra.”

A pénzügyi függetlenséget másképp közelítik meg

A Z generáció 9%-a és az ezredfordulósok 8%-a mondta azt, hogy valószínűleg először a közösségi médiához fordul pénzügyi kérdéssel. Ezzel szemben az X generáció 3%-a és a baby boom 1%-a tesz így.

A kriptográfiai sajátosságokon túl a felmérés rávilágít a fiatal befektetők pénzügyi attitűdjére. A modern pénzügyi piacokon való eligazodás bonyolultsága ellenére ezek a Z és Y generációk „némileg büszkék” pénzügyi ismereteikre. A fiatalabb amerikaiak proaktívabb módon közelítik meg a pénzügyi  függetlenséget.

Ők fogadják el a leginkább a kriptot

Korábbi tanulmányok arra is utaltak, hogy a Z generációnál és a Millenniumnál a legmagasabb a kriptovaluta elfogadási aránya az összes népességcsoport közül. 2023 áprilisában egy Bitget tanulmány kimutatta, hogy a nagy gazdaságokban, például az Egyesült Államokban, Kínában, Németországban, Japánban, Indonéziában és Nigériában a millenniumi generáció 46%-a rendelkezik kriptovalutákkal.

Nyugdíjat is kriptoban kérnék

Az előző évben, 2022 októberében Charles Schwab egy másik felmérése kimutatta, hogy a Z generáció és a millenniumi korosztály körülbelül 50%-a szeretné, hogy nyugdíjalapja digitális eszközökben legyen. A tanulmány azt is megállapította, hogy a Z generáció 43%-a és a millenniumiak 47%-a már a 401(k) nyugdíjazásán kívül is fektet be kriptovalutákba.

Mindezek a felmérések arról festenek képet, hogy a fiatalabb generációk hogyan diverzifikálják befektetési portfóliójukat az ingatlanokon és a hagyományos részvényeken túl.

Hozzászólnál a témához? Discord szerverünkön megteheted.