A piacon lévő tőke elindult a Bitcoin ETF irányába

Egyelőre nem világos, hogy az új spot Bitcoin ETF-ek mennyi friss forrást vonzanak, de várhatóan majd jelentős tőke érkezik más kriptotermékekből – mondta a JP Morgan egy kutatási jelentésében.

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) a múlt héten bejelentette, elfogadta több intézmény spot Bitcoin ETF kérelmét. A piac viszonylag tompán reagálta le a hírt. Most arra helyeződik a hangsúly, hogy ezek az új ETF-ek mekkora tőkét vonzhatnak be.

,,Jelenleg sok piaci szereplő egyetért abban, sok friss tőke fog beáramlani a kriptopiacra a spot Bitcoin ETF jóváhagyása következtében. Ezzel az optimizmussal kapcsolatban mi szkeptikusak vagyunk” – írta a JPMorgan.

A kriptopiacon belül indul meg először a mozgás

Ennek ellenére a bank azt látja, hogy a meglévő kriptotermékek jelentős változáson mennek át. A pénz elindult a korábbi termékekből az újonnan létrehozott ETF-ek felé. A JPMorgan álláspontja szerint, még ha nem is lép be új tőke a kriptovaluta piacra, az új ETF-ek akkor is akár 36 milliárd dolláros beáramlást vonzhatnak.

A bank szerint körülbelül 3 milliárd dollár kerülhet át a Greyscale Bitcoin Trustból (GBTC) az új spot Bitcoin ETF-ekbe. Elemzésükben a lakossági befektetőkre is kitértek. Jelentésük szerint ez a csoport akár 20 milliárd dollárt is áthelyezhet digitális pénztárcákból ETF-ekbe – írja a coindesk.com.

A díjszabás sokat fog jelenteni

A Grayscale magas díjai szintén kiáramlást idézhetnek elő.

,,Ha nem csökkenti a díjakat a Blackrock (BLK) és más szolgáltatók által meghatározott szint felé, akkor a GBTC-ből gyorsan kikerülhet további 5–10 milliárd dollárral több tőke, hogy olcsóbba költözzön” – tette hozzá a bank.

A JPMorgan jelentése szerint az intézményi befektetők áttérhetnek a határidős ETF-ekről és a GBTC-ről az olcsóbb spot Bitcoin ETF-ekre, különösen, ha a GBTC lassan csökkenti díjait.

Hozzászólnál a témához? Discord szerverünkön megteheted.