A SEC még nem dönt az ethereum ETF kérvényekről

Az Egyesült Államok értékpapír-felügyeleti hatósága május végére halasztotta döntését arról, hogy jóváhagyja-e a Grayscale Ethereum Futures Trust ETF termékét.

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) ismét meghosszabbította a határidőt, hogy döntsön a Grayscale által kérvényezett Ethereum Futures Trust ETF jóváhagyásáról.

Május végére tették a döntést

A március 22-én közzétett beadványában a SEC kijelentette, hogy a március 31-i határidőt május 30-ra halasztja annak eldöntésére, hogy jóváhagyja-e vagy sem a Grayscale Ethereum Futures Trust ETF-jét.

,,A Bizottság úgy találja, hogy célszerű hosszabb időszakot kijelölni a javasolt szabálymódosítás jóváhagyásáról vagy elutasításáról szóló végzés kiadására. Így elegendő ideje lesz a javasolt szabálymódosítás és az abban felvetett kérdések mérlegelésére.”

2023 decemberében a SEC elhalasztotta a Grayscale határidős ETF-termékének jóváhagyási dátumát. Kijelentette, hogy további nyilvános megjegyzéseket fog kérni azzal kapcsolatban, hogy az ETF-et fel kell-e venni a listára. Ez mindössze három hónappal azután történt, hogy a Grayscale 2023 szeptemberében javasolta a Grayscale Ethereum Futures Trust ETF részvényeinek tőzsdei bevezetését és kereskedését.

A Bloomberg ETF elemzője, James Seyffart azt állította, hogy a Grayscale a határidős ETF-et „trójai falóként” használta. Azzal akarja befolyásolja a SEC azon döntését, hogy jóváhagyja a spot Ether ETF-et. Kifejtette, ha a SEC jóváhagyja a futures ETF-et, az lehetővé tenné, hogy érveljenek a spot Ethereum ETF jóváhagyása mellett.

A BTC ETF után óvatosabb a SEC

Eközben január 25-én a SEC elhalasztotta a döntését arról, hogy jóváhagyja-e a Grayscale Ether ETF-et. Ezzel együtt megnyitotta a kérelmet a nyilvános megjegyzések előtt.

A spot BTC ETF jóváhagyását követően megnövekedett szkepticizmust tapasztaltak a kriptoipari szakértők körében. Leginkább azzal kapcsolatban, hogy a SEC keményebb álláspontot képvisel-e a kriptoalapú ETF-ekkel kapcsolatban.

A Cointelegraph arról számolt be, hogy a Capital alapítója, John Lo azt várja a SEC-től, hogy fokozottan ellenőrzi az összes közelgő kriptoalapú ETF-et. Különösen az ethereum ETF-eket:

„A kriptovaluta ETF-ek iránti vizsgálat csak nőtt, mivel bizonyos fokig vitatható, hogy a SEC a Grayscale eset miatt volt kénytelen jóváhagyni a Bitcoin ETF-eket. Kétségtelen, hogy a SEC ezt hatalmas veszteségnek tekinti a  saját maguk részéről.”

Más vagyonkezelő cégek is akadályokba ütköznek Ethereum ETF-eikkel kapcsolatban.
A SEC március 4-én külön beadványban bejelentette, hogy a BlackRock iShares Ethereum Trust és Fidelity Ethereum Fund pályázatairól szóló döntése késik.

Hozzászólnál a témához? Discord szerverünkön megteheted.