A Solana 34,5%-ot erősödött egy hét alatt

A solana egy hét alatt 34,5%-ot emelkedett, és március elsején 23 hónapos rekordot döntött meg.

A Solana hálózat natív tokenje, a SOL idén igazán nagyot megy. Piaci kapitalizáció tekintetében egyszer már megelőzte a BNB-t. Igaz, azóta a Binance tokenje visszavette a harmadik helyet, de a solana stabilan tartja a negyedik helyet és folyamatosan csökkenti a lemaradását a BNB-hez képest – írja a cointelegraph.com.

Mi mozgatja az árat?

A solana ára az elmúlt néhány hónapban a 100 dolláros támaszt próbálta megszilárdítani. Ezért pontatlan lenne azt állítani, hogy a bikafuttatás február 23. előtt kezdődött. A valóságban a solana szerény, 2%-os növekedést tapasztalt 2023. december 23. és 2024. február 23. között, míg az ethereum esetében 25,5%-os emelkedést láthattunk ugyanebben az időszakban, a pedig Tron 31,5%-os növekedést ért el. Lényegében bármi is váltotta ki a solana emelkedését, az az elmúlt héten történt.

A SOL ára az elmúlt néhány hónapban megpróbálta megszilárdítani a 100 dolláros támogatást. Ezért pontatlan lenne azt állítani, hogy a bikafuttatás február 23. előtt kezdődött. A valóságban a SOL szerény, 2%-os növekedést tapasztalt 2023. december 23. és 2024. február 23. között, míg az Ether esetében 25,5%-os emelkedésnek volt tanúja ugyanebben az időszakban, és a Tron 31,5%-os növekedést ért el. Lényegében bármi is váltotta ki a függetlenítést a SOL javára, az az elmúlt héten történt.

Megugrottak a mémtokenek

A SOL-ban elért jelentős nyereség mellett néhány Solana SPL memecoin iránt is figyelemreméltóan megugrott a kereslet az elmúlt héten. Bonk 110%-os növekedést regisztrált február 23. óta, míg a DogWifHat (WIF) jelentős, 250%-os emelkedést tapasztalt ugyanebben az időszakban. Érdemes megjegyezni, hogy ez a tendencia nem korlátozódott csak a Solana hálózatán lévő tokenekre, mivel a Dogecoin és Shiba Inu február 23. óta körülbelül 51%-os növekedést értek el. Valószínű azonban, hogy a kereslet egy része átgyűrűzött ezekből a népszerű tokenekből, és ez volt hatással a solana-ra, mivel a kereskedők a decentralizált tőzsdei (DEX) tőzsdei jegyzéseken értek el nyereséget.

Az FTX volt igazgatója valamit tudhatott

A The New York Timesban február 27-én megjelent jelentés azt állította, hogy Sam „SBF” Bankman-Fried, a csődbe ment FTX-tőzsde egykori vezérigazgatója állítólag javasolta a börtönőröknek, hogy fektessenek solanaba. SBF-et hétrendbeli csalásban és összeesküvésben találták bűnösnek a 2023. november 2-án lezárult perben. Bár nem lehet tudni, hogy SBF véleménye  kapcsolatban volt-e a solana emelkedésével, de felveti a lehetőséget.

Növekvő aktivitás és emelkedő TVL

Annak felmérésére, hogy a SOL árának közelmúltbeli megugrását a puszta spekuláción túl a token iránti megnövekedett kereslet kísérte-e, elemezni kell a Solana hálózati mérőszámait. Ennek az ökoszisztémának a magjában a SOL-ra van szükség a DEX kereskedéshez, a befektetési megoldásokhoz, a nem helyettesíthető token (NFT) piacterekhez és más decentralizált alkalmazásokhoz (DApps), például szerencsejátékokhoz, játékokhoz és közösségi hálózatokhoz.

A Solana intelligens szerződéseiben rögzített teljes érték (TVL) befolyásolhatja a SOL árát. A magasabb TVL azt sugallja, hogy megnövekedett a Solana-alapú DApp-ek iránti felhasználói aktivitás és kereslet, ami potenciálisan növeli a keresletet és pozitívan befolyásolja az árat.

A Solana legutóbbi adatai figyelemre méltó teljesítményről árulkodnak: TVL-je 2022 novembere óta a legmagasabb szintet érte el, 40,7 millió SOL-t, ami 30%-os növekedést jelent. Az Ethereum TVL-je ETH-ban 15%-kal nőtt ugyanebben az időszakban, és a BNB Chain 12%-os emelkedést könyvelhetett el a BNB-betétek állományában 2023. december 31. óta. Ez alátámasztja a Solana sikerét abban, hogy más platformokhoz képest több aktivitást ért el a Solana alapú DApps.

A TVL növekedésének a Solana hálózatra gyakorolt ​​hatásának további feltárása azt mutatja, hogy bizonyos DApp-k hatékonyan képesek jelentős mennyiségeket és nagy felhasználói bázist kezelni anélkül, hogy jelentős betétekre lenne szükség.

Elismerik a hibákat

A Solana jelentős növekedése túlnyomórészt az OpenSea NFT-piacon összpontosul, ami a DappRadar jelentése szerint jelentős, 7,8 milliárd dolláros heti volumenhez járul hozzá. Még ha ezt ki is zárjuk, más Solana DApp-k is jelentős volumennövekedést tapasztaltak. Például a Jito befektetési megoldás figyelemre méltó, 102%-os emelkedést ért el mindössze egy hét alatt, míg a láncokon átívelő Saber likviditási tőzsde jelentős, 130%-os volumennövekedést tapasztalt ugyanebben az időszakban.

A Solana sikere részben a többi versengő blokklánc küzdelmeiből fakad, amelyek a tranzakciók hirtelen megugrásával foglalkoznak. Például az Avalanche hálózat leállt a blokkok generálásával február 23-án feliratozási problémák miatt. Míg a Solanának megvoltak a maga kihívásai, például egy ötórás leállás február 6-án, ezeknek a problémáknak az elismerése csökkenti a negatív hatásokat, és rávilágít az iparágban széles körben elterjedt skálázhatósági kihívásokra. Ennek ellenére a hálózati mérőszámok nem mutatnak bizonyítékot arra, hogy a SOL token elérne valamiféle csúcsot.

Hozzászólnál a témához? Discord szerverünkön megteheted.

Már elérhető a Gray Swan AutoPilot, ami a Gray Swan kereskedési rendszer legfontosabb összetevője! A segítségével profi kockázatkezelést tudsz megvalósítani. Az expert korlátlan ideig és INGYENESEN tesztelhető! Részletekért kattints ide: