A Solana leállt 5 órára

A Solana hálózata kedden néhány perccel 10 óra előtt leállt és csak délután 3 óra körül kezdte meg ismét a tranzakciók feldolgozását.

A coindesk.com beszámolója szerint a Solana, amelynek aktivitása az elmúlt hónapokban robbanásszerűen megnőtt, kedden körülbelül ötórás kiesést tapasztalt. Az adatok szerint 09:52 UTC körül álltak meg. A tranzakciók feldolgozása UTC 15:00 körül folytatódott. Az árfolyam az esemény hatására beesett, de gyorsan korrigált is.

A leállás csaknem egy évvel azután következett be, hogy 2023 áprilisában a Solana hálózat csaknem két napra leállt.

„A Solana Mainnet-Beta teljesítménye romlik, a blokkok fejlődése jelenleg leállt, a mérnökök és érvényesítők aktívan vizsgálják” – mondta Laine, a Solana validátora egy X-bejegyzésben, amikor a probléma még mindig fennállt.

A központi mérnökök azt mondták, hogy azonosítottak az okot, és új verziót készítenek az érvényesítők számára a frissítéshez – mondta a @mtromp hálózati validátor egy X-bejegyzésben.

Egy további bejegyzésben Laine elmondta, hogy az érvényesítők megkezdték a pillanatképek generálását a főkönyvi állapotról, hogy felkészüljenek az újraindításra.

A frissítés egy javítást tartalmaz egy olyan probléma megoldására, amely miatt a klaszter leállt, mondta a hálózatot karbantartó Solana Foundation.

,,A validátor üzemeltetőinek fel kell készülniük a hálózat frissítésére és újraindítására” – tette hozzá.

A validátorok olyan entitások, amelyek számítási teljesítményt használnak a blokklánc fenntartására és a tranzakciók feldolgozására. A pillanatképek a blokklánc adatok pontos másolatára utalnak egy adott időpontban.

A csomópontok üzemeltetőit a Solana Discord csatornáján tájékoztatták, hogy a legújabb szoftverre való frissítés elmulasztása a Solana blokklánc delegálási státuszának elvesztésével járna. Ez azt jelenti, hogy a csomópontok üzemeltetői nem kapnak jutalmakat, és a hálózat kevésbé lesz biztonságos, mivel a csomópontok kevésbé lesznek elosztva.