A spot Bitcoin ETF egy bírósági döntés miatt indulthatott el

A spot Bitcoin ETF jóváhagyásában a Grayscale bírósági győzelmének kulcsfontosságú szerepe volt, ismerte el Gary Gensler, az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének elnöke január 12-én.

Még 2022 júniusában a SEC elutasította a Grayscale egyik kérelmét, aminek végül jelentős szerepe lett a mostani helyzet kialakulásában. A vagyonkezelő szerette volna a Grayscale Bitcoin Trust-ot (GBTC) átalakítani, és létrehozni belőle egy spot Bitcoin ETF-et. Azonban az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete ezt elutasította, arra hivatkozva, hogy azt nem a

„a csalárd és manipulatív cselekmények és gyakorlatok megelőzésére tervezték”.

Válaszul a Grayscale felülvizsgálati kérelmet nyújtott be az Egyesült Államok Fellebbviteli Bíróságához a District of Columbia Circuit-hoz. A bíróság a vagyonkezelő javára döntött. Kijelentette, hogy a SEC jogalapja nem volt elegendő az elutasításhoz, és elrendelte, hogy az ügyet vissza kell küldeni a bizottsághoz felülvizsgálatra – írja a cointelegraph.com.

Tíz éve próbálkoznak

Bár a SEC 2013 óta több kérelmet is elutasított egy hasonló termékre, Gensler a CNBC Squawk Box-nak adott interjújában elmondta, hogy a Grayscale vagyonkezelő javára hozott bírósági döntés megváltoztatta a SEC álláspontját a kriptobefektetési eszközzel kapcsolatban:

„Az évek során számos spot Bitcoin ETF kérelmet elutasítottunk, és valami megváltozott. Mélyen hiszek a jogállamiságban és a bíróságok tiszteletében. Az új bírósági döntés figyelembevételével haladtunk és haladunk előre. Szerintem ez a legfenntarthatóbb út.”– emelte ki a SEC elnöke.

Hozzászólnál a témához? Discord szerverünkön megteheted.