A spot Bitcoin ETF lekörözte a tavaly indított összes ETF-et

A spot Bitcoin ETF-ek nyolc számjegyű kereskedési volument értek el az Egyesült Államokban az indulásuk óta eltelt három napban.

A Bloomberg Intelligence elemzője, James Seyffart az X-en (korábban Twitterre) arról számolt be, hogy az adatok szerint január 16-ig a spot Bitcoin ETF volumene meghaladta a 10 milliárd dollárt.

A spot Bitcoin ETF-ek szétzúzzák az ETF-normákat

A spot Bitcoin ETF-ek a január 11-i debütálásuk óta számos vitát váltottak ki. A kereskedésnek pedig alig volt kézzelfogható hatása a BTC árnövekedésére. Míg egyesek emiatt óvatosak, Eric Balchunas, a Bloomberg másik elemzője azzal érvel, hogy a nyers adatok magukért beszélnek – számolt be a cointelegraph.com.

„Hadd helyezzem kontextusba, milyen őrült 10 milliárd dollár az első 3 napban” – kommentálta Seyffart bejegyzését.

„2023-ban 500 ETF indult el. Mára 450 millió dolláros összértéket értek el.  Ebből a legjobbnak 45 millió a részesedése. És sokaknak hónapok álltak rendelkezésére, hogy elinduljanak. Egyedül a $IBIT nagyobb aktivitást tapasztal, mint a teljes ’23-as gólya osztály” – érvelt Eric Balchunas.

A BitMEX kutatás adatai szerint a legjelentősebb nettó nyereséget a BlackRock iShares Bitcoin Trust (IBIT) érte el: három nap alatt 700 millió dollár. Eközben a GBTC több mint 1,1 milliárd dolláros nettó kiáramlást tapasztalt. Ez annak tulajdonítható, hogy a befektetők jelenleg váltanak egyik ETF-termékről a másikra. Ennek oka a termékek díjaiban keresendő.

„A GBTC teljes kiáramlása jelenleg 1,18 milliárd dollár, szemben a 2 milliárd dolláros spot Bitcoin ETF-beáramlással. Rendkívül biztató lenne, ha ezt az ütemet folytatnánk a kereskedés első hónapjában” – írta a számokra reagálva James Van Straten, a CryptoSlate crypto insights cég kutatási és adatelemzője.

Egyelőre nem sokan bíznak az emelkedésben

Kevesen számítanak arra, hogy a BTC árfolyama meghaladja a 2023 decembere óta megszokott kereskedési tartományt. Míg egyesek továbbra is bíznak a piaci erejében, kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a BTC képes-e elkerülni az újabb esést.

,,Még mindig van hely a zuhanásra, függetlenül a rövidebb távú emelkedésektől” – érvelt a népszerű közösségi média kereskedő, JT a heti grafikonról.

,,Amint elérjük a régóta fennálló tartomány alját, újraértékelhetjük” – tette hozzá.

Szerinted merre fog menni a piac most? Discord szerverünkön régóta mennek már a találgatások.