Adatok, melyek szerint 2024-ben is folytatódhat a bikapiac /1. rész/

Az év eseményei a legtöbb piaci szereplőt meglepték. Habár nehezen indult 2023, az adatok alapján mégis elkezdődött a bikapiac és várhatóan 2024-ben is folytatódni fog.

A bitcoin árfolyama januárban még 16.000 dollár környékén járt, de közel 12 hónap leforgása alatt 42.000 dollár körüli szintre ért. Nem elhanyagolható tény, hogy több ízben is átlépte a 44.000 dolláros határt, igaz, eddig mindig visszafordult onnan. Az idén megtapasztalt növekedést több tényező is fűtötte. Cikksorozatunkban összegyűjtöttük ezeket a fontos elemeket és azokat az adatokat, melyek szerint további emelkedés várható 2024-ben.

Karnyújtásnyira az ETF elfogadása

A spot Bitcoin ETF egyre forróbb téma az Egyesült Államokban és a piaci szereplők körében. A Bloomberg ETF elemzése szerint annak esélye, hogy január 10-ig spot BTC ETF jóváhagyásra kerüljön sor, 90%-os – szúrta ki a cointelegraph.com.

Ha jóváhagyják, egy ilyen ETF több intézményi befektetőt vonzhat be a piacra, és nemcsak a BTC-re, hanem más kriptovaluták áraira is pozitív hatással lehet.

Michael Saylor, a bitcoin szószólója szerint a spot BTC ETF jóváhagyása az elmúlt három évtized legnagyobb fejlesztése lehet a Wall Streeten.

Felhalmoznak a piaci szereplők

Egyre több piaci szereplő kezdett hozzá a BTC felhalmozásába, ami egyértelmű jele a bizalomnak. A Glassnode adatai trendfordulót mutattak, a hosszú távra tervező befektetők továbbra is bizakodnak a bitcoin kilátásaival kapcsolatban, és ennek eredményeként folyamatosan gyarapítják állományukat.

A hosszú távra tervező tulajdonosok egyenlegének nyomon követése erős mutatója az árak felső és alsó szintjének. Minden piaci ciklusban a mostanihoz hasonló felhalmozási időszak előzte meg a hely csúcs kialakulását. Ezt követően a tulajdonosok elkezdenek nagy mennyiségben eladni, hogy nyereséget realizáljanak.

Ennél is fontosabb, hogy a BTC „bálnák”, vagy legalább 1000 BTC-vel rendelkező entitások is a felhalmozódás jeleit mutatják. A BTC történetében ilyen felhalmozást mindig nagy felívelés követett.

Az egyik neves bálna, a MicroStrategy továbbra is gyarapítja BTC-állományát, miután további 14.620 BTC-t vásárolt 42.110 dolláros átlagáron, így a teljes állománya 189.150 Bitcoinra nőtt.

A Glassnode adatai azt is mutatják, hogy a kisebb entitások is felhalmozási rekordokat döntöttek, és új csúcsok jöttek létre 2023-ban.

A korábbi ciklusokhoz hasonlóan ez a folyamatos felhalmozódás azt jelzi, hogy a zászlóshajó bitcoin, és a tágabb értelemben vett kriptopiac még nem érte el csúcspontját.

Szerinted mire lehet számtani 2024-ben? Discord szerverünkön már megkezdődtek a találgatások.