Azonosították közel kétszázezer bitcoin helyét

Az Arkham Intelligence blokklánc elemző platform azt állította, hogy azonosította „a MicroStrategy láncon belüli részesedésének 98%-át” – nagyjából 186.000 BTC-t a cég összesen 190.000 bitcoin állományából.

Az Arkham kutatása a MicroStrategy Bitcoin-állományának túlnyomó többségét lefedte – a közzététel időpontjában nagyjából 9,7 milliárd dollárt. Egyelőre nem világos, hogy a MicroStrategy által birtokolt másik 4.000 BTC hol tartható. Február 16-i X bejegyzésében az Arkham elmondta, hogy a MicroStrategy üzleti intelligencia céget felvette a nyilvánosan elérhető kriptovaluta pénztárca adatbázisába. A cég szerint a MicoStrategy nagyjából 107.000 bitcoint „úgy tűnik, hogy a Fidelity Custody-val tárolt”, míg 79 000 BTC-t „külön tartottak, beleértve a Coinbase Prime-ot is”.

A MicroStrategy ügyvezető elnöke, Michael Saylor február 7-én bejelentette, hogy a cég januárban 850 BTC-t vásárolt. Ezek után a vállalat teljes Bitcoin-állománya 190 000-re emelkedett. A cég 2020 augusztusában kezdett Bitcoint vásárolni. Ekkor bejelentette, hogy 250 millió dolláros kriptoportfóliót vásárol a BTC tartalékeszközként történő bevezetése érdekében – írja a cointelegraph.com.

Nem mindenki örül az ilyen azonosításnak

Az Arkham, egy platform, amely azt mondta, hogy „a blokklánc deanonimizálását” tűzte ki célul. Korábban jutalmakat ajánlott fel azoknak, akik olyan információkat szolgáltattak, amelyek a magas rangú személyek, köztük a Terra társalapítója, Do Kwon birtokában lévő pénztárcák azonosításához vezettek. Miután az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete januárban jóváhagyta a spot Bitcoin tőzsdén kereskedett termékeket, az Arkham azonosította a BlackRock, a Bitwise, a Fidelity és a Franklin Templeton ETF-ek láncon belüli helyét.

Sok kripto-felhasználó bírálta az Arkham megközelítését, amely a pénztárcacímek és tulajdonosaik nyilvánossá tételére irányul, és a céget „snitch-to-earn” szolgáltatásnak minősítette. Egyes pénztárcatulajdonosokat megtámadták, miután az online nyomozók meg tudták állapítani a címüket és egyéb azonosítási információkat.

Hozzászólnál a témához? Discord szerverünkön megteheted.