Bitcoin-alapú ETF-ek: Nem kapnak fedezetet a DTCC-től

A DTCC bejelentette, hogy a bitcoinhoz és más kriptovalutákhoz kötött tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) nem kapnak fedezeti értéket, ami jelentős változásokat hozhat a pénzügyi piacokon.

A bitcoinhoz vagy más kriptovalutákhoz kötött tőzsdén kereskedett alapok és hasonló befektetési eszközök (ETF-ek) nem rendelkeznek fedezeti értékkel -áll a DTCC bejelentésében. Ez 100%-os csökkenést jelent a fedezeti értékükben -írja a Cointelegraph.

A DTCC döntése

A Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC), amely a pénzügyi piacok tisztázásáért és lebonyolításáért felelős szolgáltatást nyújt, nemrégiben jelentette be, hogy 2024. április 30-tól kezdődően nem rendel fedezeti értéket a bitcoinhoz vagy más kriptovalutákhoz kötött tőzsdén kereskedett alapokhoz. Ez azt jelenti, hogy ezek az alapok nem használhatók fedezetként hitelintézeteknél, ami mély hatással lehet az ilyen típusú befektetések piaci értékelésére.

A kriptovaluta ETF-ek hatása a piacon

Bár  a kriptovaluta-alapú ETF-ekkel szemben a DTCC szigorú álláspontot képvisel. Más pénzügyi intézmények, mint például a Goldman Sachs, továbbra is támogatják a kriptopiacra való belépést. A Goldman Sachs ügyfelei 2024-ben újra aktívan kezdtek befektetni a kriptopénzekbe, különösen miután az Egyesült Államokban jóváhagyásra kerültek a bitcoin ETF-ek, amelyek nagyobb intézményi érdeklődést váltottak ki.

Bitcoin ETF kiáramlás

Az ETF-ek globális befolyása

A kriptovaluta ETF-ek jelentős összegeket vonzanak be. Például az amerikai bitcoin ETF-ek több mint 12,5 milliárd dollár eszközkezelési értéket halmoztak fel három hónap alatt. Ezen alapok iránti kezdeti nagy érdeklődés azonban lassulni látszik, mivel több jelentős kiáramlást is jelentettek az alapok kezelői.

Mi várható?

A DTCC bejelentése jelentős változásokat hozhat a kriptovaluta piacokon. A kölcsönzés és fedezeti tevékenységek terén -a brókerek egyéni kockázattűrő képességétől függően- változások várhatóak. A kriptovaluta ETF-ek használata ezekben a tevékenységekben tovább folytatódhat, amint azt K.O. Kryptowaluty -egy kriptovaluta rajongó- is megerősítette.

Érdekeln a kripto világ, de nem tudod kivel megbeszélni? Csatlakozz Discord közösségünkhöz, ahol sok ilyen emberrel tudsz beszélgetni!