Csökken a bitcoin bányászat nehézsége

A bitcoin bányászat nehézsége július 5-én több mint 5%-kal csökkent, elérve a március óta mért legalacsonyabb szintet. Eközben az árfolyam 57,000 dollár fölé emelkedett, enyhülést hozva a legnagyobb bányászati cégek számára.

Bányászat nehézsége és hashrate

A bitcoin bányászat nehézsége több mint 5%-kal esett vissza július 5-én, elérve a negyedéves mélypontot, 79.50 terahashes per másodperc (TH/s) értéket. Ez a legnagyobb csökkenés március óta, amikor rövid időre 80 TH/s alá süllyedt. A nehézség március és május között megugrott, elérve a történelmi csúcsot, 88.10 TH/s-t, majd lassan lecsökkent a jelenlegi szintre – írja a cointelegraph.com.

Mi a bányászat nehézsége?

A bitcoin bányászat nehézsége a hashrate-ben mérhető, amely azt mutatja meg, hogy egy bányászgépnek hány próbálkozásra van szüksége a kriptográfiai rejtvény megoldásához, amely szükséges egy új Bitcoin blokk kibányászásához. A hashrate értékét minden 2016 blokk után frissítik, ami körülbelül két hetet vesz igénybe. A bitcoin története során a hashrate általában havonta növekedett.

A hashrate növekedése

2014-ben a hashrate körülbelül 1.1 gigahashes per másodperc volt, ami elég alacsony volt ahhoz, hogy a legtöbb asztali számítógép is képes legyen bitcoin bányászására. Azonban 2017 végére, amikor a bitcoin elfogadottsága növekedett, a hashrate először érte el a terahash szintet. 2024. július 6-án a hashrate 79.5 TH/s volt, és a következő nehézség frissítésig ezen a szinten marad.

Jelenlegi profitabilitás és jövőbeli kilátások

A jelenlegi 79.5 TH/s nehézség mellett az F2Pool bányászati pool becslése szerint egy olyan ASIC rig, amelynek hatékonysága 26 watt per terahash vagy jobb, nyereséges marad, amíg a bitcoin ára nem esik 54,000 dollár alá. Az F2Pool becslései szerint: „54,000 dolláros BTC ár mellett az ASIC-ok, amelyek egység teljesítménye 26 W/T vagy kevesebb, nyereséget termelhetnek. Ezt 0.07 dollár per kWh áron becsüljük.”

Ha a bitcoin ára ennél alacsonyabbra esik, hatékonyabb gépekre lesz szükség a bányászok nyereségességének fenntartásához. Ha az árfolyam változatlan marad, a körülmények elfogadhatóak lesznek a legnagyobb bányászok számára, különösen azokban az országokban, ahol energiaköltség-támogatások léteznek a bányászati létesítmények számára.

A bányászat jövője és kilátások

A bitcoin bányászat nehézségének csökkenése pozitív fejlemény a bányászati ipar számára, különösen azoknak a cégeknek, amelyek nagy léptékű bányászati műveleteket folytatnak. Az alacsonyabb nehézség és a növekvő árfolyam kombinációja kedvező feltételeket teremt a profitabilitás fenntartásához. Azonban a piaci körülmények gyorsan változhatnak, így a bányászoknak folyamatosan figyelemmel kell kísérniük a hashrate és az árfolyam alakulását, hogy időben reagálhassanak a változásokra.

A bányászat hatékonyságának növelése és az energiahatékonyságra való törekvés kulcsfontosságú lesz a jövőben. Azok a bányászok, akik képesek optimalizálni műveleteiket és kihasználni az alacsonyabb energiaköltségeket, előnyben lesznek a piacon. A bitcoin bányászat jövője ígéretes, de folyamatos innovációra és alkalmazkodásra lesz szükség a sikeres működés fenntartásához.

Hozzászólnál a témához? Véleményed elmondhatod Discord szerverünkön.

Már elérhető a Gray Swan AutoPilot, ami a Gray Swan kereskedési rendszer legfontosabb összetevője! A segítségével profi kockázatkezelést tudsz megvalósítani. Az expert korlátlan ideig és INGYENESEN tesztelhető! Részletekért kattints ide: