DeFi háború: MakerDAO és Aave feszültségei

A MakerDAO és Aave közötti kapcsolat megromlott, amikor az Aave csökkentette a DAI kölcsönérték arányát, a MakerDAO stablecoinjának kockázatai miatt.

Az Aave csökkentette a DAI kölcsönérték arányát, miután a MakerDAO stablecoinja, a DAI indirekt módon kitett lett az Ethena USDe kockázatainak. Ez a lépés a korábban szorosan összekapcsolt két decentralizált pénzügyi protokoll közötti kapcsolat megromlásához vezetett -írja a Cointelegraph.

Kockázatok növekedése a DAI körül

A MakerDAO egy decentralizált autonóm szervezet, ami a DAI nevű stabilcoin kibocsátójaként ismert. A DAI egy olyan kriptovaluta, amely az amerikai dollár értékéhez kötött.  Nem központi bank vagy más pénzügyi intézmény által, hanem kriptovaluta fedezetek által van alátámasztva. Az Aave egy másik DeFi platform, amely kriptovaluta kölcsönzéssel foglalkozik. Már korán integrálta a DAI-t mint fedezetet a platformján. A konfliktus akkor kezdődött, amikor a MakerDAO bevonult az Ethena USDe nevű stablecoin projektbe, ami további kockázatokkal járt a DAI stabilitására nézve. Az Ethena USDe egy algoritmikus stablecoin. Arra törekszik, hogy árfolyamát az amerikai dollárhoz igazítsa, miközben egy adott befektetési stratégiát (cash-and-carry trade) alkalmaz. Az ilyen típusú stablecoinok kockázata abban rejlik, hogy ha az alapul szolgáló eszközök ára jelentősen változik, akkor a stablecoin fedezete elégtelenné válhat.

A kapcsolatok törékenysége

Ez a feszültség tetőzött, amikor az Aave úgy döntött, hogy csökkenti a DAI által képviselt kölcsönérték arányát a platformján. Ez lényegében azt jelenti, hogy kevesebb DAI-t fogadnak el ugyanakkora értékű kölcsönért cserébe. Ez a DAI likviditását és használhatóságát csökkentheti az Aave platformon. Ez a lépés részben válasz volt a DAI körüli növekvő kockázatokra, amit az Ethena USDe projekt jelentett.

MakerDAO

A piaci reakciók

A piac részéről ezek a változások aggodalomra adtak okot, mivel a DeFi protokollok közötti együttműködés és bizalom kulcsfontosságú a szektor stabilitásához. Amikor az egyik fő szereplő, mint az Aave, korlátozásokat vezet be egy másik, mint a MakerDAO által kibocsátott eszközzel szemben, az komoly kérdéseket vet fel a kriptopénzpiac egészének stabilitásáról és a DeFi protokollok közötti kapcsolatokról.

A jövő kilátásai

A DAI és az Aave közötti kapcsolat jövője bizonytalan. Bár a konkrét kockázatok kezelése érdekében történt lépések, mint például a kölcsönérték arányának csökkentése, a feszültségek fennmaradnak. A MakerDAO és az Aave közötti további interakciók, valamint az Ethena USDe körüli fejlemények várhatóan továbbra is befolyásolni fogják mindkét platform stratégiáját és piaci pozícióját.

Lehetséges, hogy A DAI a Luna sorsára jut? Elmondhatod Discord szervernkön.