DeFi jövője az új EU szabályozások tükrében

Az új EU-s szabályozások miatt a DeFi protokolloknak dönteniük kell: teljesen decentralizálódnak vagy hibrid modellre váltanak.

A DeFi mentesítése a MiCA szabályozás alól megszűnhet, mivel a frissítés központosított elemeket céloz meg. A szektor hibrid és DeFi modellekre válhat szét – írja a Cointelegraph.

MiCA szabályozás hatásai

Az EU új, kriptoeszközökre vonatkozó szabályozása, a MiCA (Markets in Crypto-Assets Regulation), amely 2024 végén lép hatályba, komoly kihívás elé állítja a decentralizált pénzügyek (DeFi) szektorát. A MiCA előírja, hogy a DeFi protokolloknak ugyanolyan engedélyezési és ügyfélazonosítási (KYC) követelményeknek kell megfelelniük, mint a hagyományos pénzügyi szolgáltatóknak. Ez a követelmény sok protokoll számára megoldhatatlan feladatot jelenthet.

A teljes decentralizáció előnyei

A MiCA 22. bekezdése kimondja, hogy a teljesen decentralizált protokollok mentesülnek a szabályozás alól. Ez azt jelenti, hogy amennyiben egy kriptoeszköz-szolgáltatás teljesen közvetítő nélküli, és kizárólag decentralizált módon működik, akkor nem vonatkozik rá a MiCA. Azonban a gyakorlatban nehéz meghatározni, hogy mi tekinthető teljesen decentralizáltnak, és mi nem. A jogi szakértők szerint csak olyan szolgáltatások mentesülhetnek, amelyek valóban kizárólagos decentralizációt biztosítanak.

DeFi

Hibrid modellek kialakulása

A DeFi protokolloknak választaniuk kell: vagy teljesen decentralizálódnak, vagy egy hibrid modellre váltanak, amely részben központosított elemeket is tartalmaz. A hibrid modellek megfelelhetnek a MiCA követelményeinek, de ezzel elveszíthetik az eredeti célját, azaz a teljes decentralizációt. Szakértők szerint a szabályozások egy új, kettős struktúrát hozhatnak létre a DeFi szektorban: egy teljesen decentralizált részt és egy hibrid modellt, amely alkalmazkodik a jogi keretekhez.

A decentralizáció technikai kihívásai

A DeFi protokolloknak technikai megoldásokat kell találniuk, hogy valóban decentralizált módon működjenek. Például a weboldal front-endjeinek decentralizálása egy megoldás lehet, amely peer-to-peer (P2P) szerverek és fejlett kriptográfia segítségével valósulhat meg. Az ilyen megoldások biztosíthatják, hogy a front-end szolgáltatások ne legyenek eltávolíthatók, még akkor sem, ha jogi kihívások merülnek fel.

A jövő kihívásai és lehetőségei

A DeFi szektor előtt álló kihívások ellenére a szabályozások új lehetőségeket is nyithatnak. Az intézményi befektetők bevonzása érdekében a DeFi protokolloknak meg kell felelniük bizonyos szabályozási követelményeknek. Ez új tőkebefektetéseket hozhat a szektorba, amely hozzájárulhat a további növekedéshez és fejlesztésekhez. A DeFi-alkalmazásoknak egyensúlyt kell találniuk az AML (pénzmosás elleni) eljárások és a decentralizáció között, hogy vonzóak maradjanak a hagyományos pénzügyi szereplők számára.

Szerinted mi lesz a DeFi eszközök jövője? Elmondhatod Discord szervernkön!