Egy Bitcoiner adománya hozta el Assange szabadságát

Egy névtelen Bitcoiner segített Julian Assange-nak adósságmentesen hazatérni 14 év után, amelyet az Egyesült Államokba történő kiadatás elleni harc töltött ki.

500,000 dollárnyi adománnyal segítette egy Bitcoiner Julian Assange-t abban, hogy 14 év után adósságmentesen térhessen haza Ausztráliába. Az adomány jelentős szerepet játszott abban, hogy a családja rendezni tudja az utazási és letelepedési költségeket. Julian A. így szabadlábra helyezése után azonnal visszatérhetett hazájába -írja a Cointelegraph.

Julian Assange és az extradíció elleni harc

A WikiLeaks társalapítója 14 éven át küzdött az Egyesült Államokba történő kiadatása ellen. Ez a harc magában foglalta a Belmarsh börtönben töltött időt az Egyesült Királyságban, ahol magas biztonsági intézkedések között tartották fogva. Végül, 2024. június 24-én, Julian-t szabadon engedték, miután megegyezett az amerikai hatóságokkal. Az utazásának és letelepedésének költségei miatt jelentős adósságot halmozott fel, amelyet egy névtelen Bitcoiner adománya segített rendezni.

Az Espionage Act és az első alkotmánykiegészítés

Assange azzal érvelt, hogy az Espionage Act összeütközik az Egyesült Államok alkotmányának első kiegészítésével, amely a szólásszabadságot védi. Ugyanakkor elismerte, hogy a források titkos információk publikálására való ösztönzése törvénybe ütközhet. A megállapodás részeként Julian köteles megsemmisíteni az összes titkosított információt, amelyet a WikiLeaks-nek nyújtottak.

Szabadlábra helyezés és hazatérés

Június 26-án Assange megjelent a saipani körzeti bíróságon, ahol bűnösnek vallotta magát az Egyesült Államok Espionage Act (kémkedési törvény) megsértésének vádjában, mivel titkosított dokumentumokat szivárogtatott ki. A bíróság öt év és két hónap börtönbüntetésre ítélte. Azonban Assange az Egyesült Királyságban már letöltötte ezt az időt, így szabadon távozhatott a bíróságról. Még aznap magángéppel érkezett vissza Ausztráliába, ahol 9:39-kor landolt Canberra repülőterén.

Assange
Assange-nak küldött 8 BTC adomány. Forrás: Mempool
A Bitcoiner adománya

Stella Assange, Julian Assange felesége, egy közösségi finanszírozási oldalt hozott létre, hogy segítsen férje adósságainak törlesztésében. Június 25-én, egy nappal az adománygyűjtés elindítása után, egy névtelen Bitcoiner több mint 8 Bitcoint (nagyjából 500,000 dollár értékben) adományozott a célra. Ez az adomány önmagában majdnem fedezte az Assange által az ausztrál kormánynak fizetendő 520,000 dolláros tartozást, amelyet az Assange számára biztosított kényszerű charterjárat költségei miatt kellett kiegyenlíteni.

A bitcoin közösség szerepe

Az Assange története rámutat a kriptovaluták és a bitcoin közösség szerepére a modern pénzügyi és politikai aktivizmusban. A névtelen adományozó tette azt is jelzi, hogy a bitcoin mint decentralizált pénznem, lehetőséget nyújt a hagyományos pénzügyi rendszereken kívüli pénzmozgásokra. Az ilyen típusú támogatás fontos szerepet játszhat a politikai menekültek és mások számára, akiknek nehézségeik vannak a hagyományos pénzügyi források elérésében.

Te fizettél már valaha is bitcoinnal? Történeted elmondhatod Discord szerverünkön

Már elérhető a Gray Swan AutoPilot, ami a Gray Swan kereskedési rendszer legfontosabb összetevője! A segítségével profi kockázatkezelést tudsz megvalósítani. Az expert korlátlan ideig és INGYENESEN tesztelhető! Részletekért kattints ide: