Ethereum 27.000 dollár? Nem elképzelhetetlen

Az ethereum árfolyama akár a 27.000 dollárt is elérheti a mostani bikaciklusban – állítja egy szakértő.

Hajmeresztő ethereum árfolyam jóslattal állt elő Ryan Berckmars, az ETH közösség egyik fontos tagja, aki egyben jelentős befektető is. A cointelegraphnak adott interjúban azt nyilatkozta, az ETH árfolyama akár a 27.000 dollárt is elérheti a mostani bikaciklusban.

,,Személyes előrejelzésem szerint 12.000-27.000 dollárt érhet majd 18-30 hónapon belül” – mondta a Cointelegraphnak adott közelmúltbeli interjújában.

Ez az előrejelzés elsőre meghökkentőnek tűnhet, de van alapja.

Csökken az eladói nyomás

Az ethereum felértékelődésének egyik fő katalizátora, hogy a 2022-ben bevezetett Merge frissítés miatt eltűnt az eladási nyomás a bányászokról. Ekkor állt át a hálózat ,,proof-of-work” mechanizmusról ,,proof-of-stake”-re.

,,A jelenlegi bikaciklus az első az Ethereum életében a proof-of-stake rendszerben” – mondta Ryan Berckmars.

Rámutatott, a bányászoknak rendszeresen nagy mennyiségű érmét kellett eladniuk a működési költségek fedezésére. Ez lefelé nyomta az árfolyamot. A szakértő becslései szerint az előző ciklus elején az Ethereum volt a felelős a ,,proof-of-work”-kel kapcsolatos költségek nagy részéért, annak ellenére, hogy a bitcoinnál alacsonyabb piaci kapitalizációjú volt.

„Arra kell számítanunk, hogy a ,,proof of work” miatt megjelenő eladási nyomás több mint 80%-kal alacsonyabb lesz az előző ciklushoz képest” – mutatott rá Berckmans.

ETF és Dencun

Az ethereum kezd egyre nagyobb figyelmet kapni a befektetők részéről is. Igaz, hogy még hónapok vannak hátra addig, amíg a SEC-nek ténylegesen döntést kell hoznia a spot ETH ETF kérvényekkel kapcsolatban, de a hype már megindult. Másrészt a Dencun frissítés is hamarosan megérkezik a hálózatra. Ez az újítás bevezet egy új adatterületet: a blobokat. Ezek csökkenteni fogják a tranzakciók és az adatok költségeit.

Hozzászólnál a témához? Discord szerverünkön megteheted.