Ethereum frissítés a láthatáron

Az Ethereum „Dencun” frissítése felkerült a második teszthálózatra. Várhatóan jövő héten már az utolsó teszthálózatra is megérkezik.

Az Ethereum legújabb frissítése, a ,,Dencun” a napokban élesedett a a blokklánc második teszthálózatán. Jövő héten, február 7-én az utolsó Ethereum-teszthálózatra, a Holesky-re is felkerül. Majd csak ezt követően jelölik ki a fejlesztők azt a dátumot, amikor a fő hálózatra is felteszik – írja a coindesk.com.

Ez az Ethereum blokklánc legnagyobb frissítése 2023 eleje óta. Most a három teszthálózat közül a másodikon lépett életbe, így a régóta várt ,,Dencun” projekt és annak „proto-danksharding” funkciója egy lépéssel közelebb került a valósághoz.

Jönnek a blobok

A Proto-danksharding célja, hogy csökkentse a 2. rétegű blokkláncok tranzakcióinak költségeit, valamint olcsóbbá tegye az adatok elérhetőségét egy új, „bloboknak” nevezett adatterület bevezetésével. Az Ethereum tetején lévő 2. rétegű láncok száma gyorsan bővül, ezért a frissítést az ökoszisztéma növekedést támogató ütemtervének lényeges elemének tekintik. Várhatóan az ETH árfolyamára is hatással lesz a frissítés.

Alacsony kockázatú környezetben tesztelik

A teszthálózatok megkettőznek egy fő blokkláncot, és lehetővé teszik a fejlesztők számára, hogy bármilyen változtatást végrehajtsanak a protokollon vagy annak decentralizált alkalmazásain alacsony kockázatú környezetben.

A Sepolia a második a három Ethereum-teszthálózat közül, amelyen a Dencun végigfut. A frissítés a hónap elején a Goerli teszthálózaton is indult, de kezdetben nem sikerült véglegesíteni.

Hozzászólnál a témához? Discord szerverünkön megteheted.