FTX botrány: A S&C mentessége felháborodást kelt

Az FTX friss csődvédelmi javaslata mentességet biztosít az S&C jogi cégnek és minden adósnak a jövőbeli felelősségek alól. Ez kiváltotta a hitelezők haragját.

Az FTX módosított terve tartalmaz egy olyan mentességi záradékot, amely lehetővé teszi a Sullivan & Cromwell jogi cég és minden adós számára, hogy mentesüljenek a jövőbeni felelősségek alól. Ez a záradék különösen fontos, mert alapvetően befolyásolja, hogyan kezelik a hitelezői igényeket és az esetleges jogi következményeket -írja a Cointelegraph.

A vitatott mentességi záradék

Az FTX új, módosított tervében szereplő „exculpatory clause” (mentességi záradék) mentesíti a Sullivan & Cromwell (S&C) jogi céget és minden egyéb adóst a csődeljárás során keletkezett károkért való felelősség alól. Ez a záradék lehetővé teszi számukra, hogy elkerüljék a jövőbeni jogi felelősségeket.  Ez különösen az FTX vagyonának jelentős kedvezménnyel történő értékesítése kapcsán keltett felháborodást.

Hitelezői nemtetszés

A hitelezők között széles körű elégedetlenséget váltott ki az S&C által bevezetett mentességi záradék. Sokan úgy vélik, hogy ez a záradék méltánytalan előnyöket biztosít a jogi cégnek.  Eközben a hitelezők jelentős veszteségeket szenvednek el. A hitelezők csoportja, köztük a Paradex növekedési vezetője  is, élesen bírálta a tervet. Arra szólított fel, hogy ne fogadják el azt.

FTX

A csődvédelem gazdasági következményei

Miközben az S&C jogi díjai elérhetik az 1,45 milliárd dollárt, a hitelezők csupán 11% kifizetést kapnak a követeléseikre, ami az eredeti bitcoin (BTC) értéket jóval alulmúlja. Ez a helyzet különösen azért problémás, mert a bitcoin ára jelentősen emelkedett az FTX összeomlása óta. Mike Belshe, a BitGo vezérigazgatója szerint ez egyáltalán nem tekinthető teljes kártérítésnek.

A jogi díjak és követelések dilemmája

A jogi cég, S&C, amely korábban az FTX több ügyletében is külső tanácsadóként működött, most jelentős összegeket számolhat fel a csődeljárás során. Ez a helyzet tovább bonyolítja a hitelezők és az érintett felek közötti kapcsolatokat. Azért, mert a hitelezők jelentős anyagi veszteséget szenvednek el, míg a jogi cég jelentős bevételre tesz szert.

Te mit gondolsz erről a hírről? Véleményedet elmondhatod Discord csatornánkon