Hivatalosan is jóváhagyta a SEC

A január 9-i drámai, de hamis bejelentés után az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet most zöld utat adott több Bitcoin ETF-nek.

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete hivatalosan jóváhagyta az Egyesült Államok első szabályozott spot Bitcoin ETF-ét. Ez mindössze egy nappal azután történt, hogy a SEC hivatalos Twitter-fiókjáról közzétett hamis bejelentés pusztítást végzett a piacokon. Az értékpapír-felügyelet a következő intézmények 19b-4 kérelmét fogadta el: az ARK 21Shares, az Invesco Galaxy, a VanEck, a WisdomTree, a Fidelity, a Valkyrie, a BlackRock, a Grayscale, a Bitwise, a Hashdex és a Franklin Templeton – írja a cointelegraph.com.

A jóváhagyásnak köszönhetően lehetővé vált, hogy a spot Bitcoin ETF a megfelelő tőzsdéken szerepeljenk és kereskedhető legyen. A bejelentés néhány percig letölthető volt a SEC webhelyéről, mielőtt megjelent egy „404-es hiba” üzenet. Később egy másik linken keresztül ismét elérhető lett.

Tíz éven át elutasította

A történelmi jóváhagyás megnyitja az utat az első szabályozott, tőzsdén kereskedett termék előtt az Egyesült Államokban. A befektetők anélkül tudnak kereskedni bitcoinnal, hogy meg kellene vásárolniuk azt, mivel a befektetők olyan ETF-ek részvényeit vásárolják meg, amelyek mögött a bitcoin áll.

Az ETF jóváhagyása több mint 10 évvel azután született meg, hogy Cameron és Tyler Winklevoss először jelentkezett a Winklevoss Bitcoin Trust elindítására 2013-ban. A SEC következetesen visszautasított minden azonnali Bitcoin ETF-kérést, a potenciális piaci manipulációval és csalással kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva. A SEC azonban kénytelen volt felülvizsgálni álláspontját, miután 2023 augusztusában a Grayscale megnyert egy bírósági pert, amely hatályon kívül helyezte a SEC azon kérelmét, hogy a Grayscale Bitcoin Trust-ját spot Bitcoin ETF-é alakítsák át.

Szerinted merre fog menni a piac most? Discord szerverünkön régóta mennek már a találgatások.