Hogyan hatnak az opciós szerződések lejáratai a kriptopiacokra?

A bitcoin és ethereum opciós szerződések -összesen 2,4 milliárd dollár értékben- május 3-án járnak le, ami növelheti a piaci volatilitást és befolyásolhatja az árfolyamokat.

A Deribit tőzsdei adatok szerint a bitcoin opciós szerződések jelenlegi put-to-call aránya 0,50, a „maximum paint point” („maximális fájdalom pont”, az az ár, ami a legnagyobb veszteséget okozza az opciós szerződéssel rendelekezőknek) pedig 61 000 dollár. Ez azt jelenti, hogy jelenleg több vételi, mint eladási opció található a piacon, ami optimista piaci hangulatot tükröz -írja a Cointelegraph.

Opciós szerződések jelentősége

Opciós szerződések lehetővé teszik a befektetők számára, hogy spekuláljanak a bitcoin és ethereum árfolyamokra anélkül, hogy birtokolnák a tényleges kriptovalutákat. Két fő típusa van: vételi (call) és eladási (put) opciók. A „vételi opció” jogot ad a befektetőnek, hogy egy meghatározott áron megvásárolja a kriptovalutát egy adott dátum előtt, míg az „eladási opció” lehetővé teszi, hogy eladják azt.

Piacelemzés az opciók tükrében

A put/call arány egy fontos piaci mutató, amely segít értékelni a piaci állapotot. Ha a put opciók száma magasabb a call opcióknál, az általában medvepiaci (bearish) jelzés, míg a fordított arány bikapiaci (bullish) hangulatot sugall. Jelenleg a bitcoin opciók put/call aránya 0,5, ami optimista piaci hangulatra utal.

Opciós piac

A „halving” utáni árkorrekciók

A „halving” (amikor a bányászok jutalma feleződik) után a bitcoin ára 60 000 dollár alá csökkent, ami majdnem 20%-os heti korrekciót jelent. Az ethereum ára szintén csökkent, 2 900 dollár alá esett. Az opciós szerződések lejárata után gyakran tapasztalható ilyen jellegű, short irányú ármozgás a spot piacon.

„Maximális fájdalom pont”

A „maximális fájdalom pont” az az ár, amely a legtöbb pénzügyi veszteséget okozza a legtöbb kereskedőnek, aki opciós szerződéssel rendelkezik. Jelen esetben a bitcoin esetében ez 61 000 dollár, míg az ethereum esetében ez az ár 3 000 dollár.

Érdekel az opciós kereskedés? Csatlakozz Discord közösségünkhöz, ahol találkozhatsz olyanokkal, akik az opciós piacon kereskednek