Polygon Miden Teszthálózat: A jövő előhírnöke

Polygon új ZK-rollup megoldása, a Miden, növeli az Ethereum hálózat teljesítményét és magánélet-védelmét, versenyt szítva a StarkWare-rel.

Az Ethereum layer-2 skálázási megoldásokat szolgáltató Polygon most a StarkWare technológiai csomagja, a StarkNet ellen lép fel. A Polygon új, alpha verziójú teszthálózatot indított a Miden nevű zero-knowledge rollup megoldással, amely jelentősen feltüzeli a versenyt az Ethereum skálázási megoldások piacán -írja a Cointelegraph.

ZK-rollup technológia magyarázata

A ZK-rollup (zero-knowledge rollup) egy olyan kriptográfiai technika, amely lehetővé teszi az adatok hitelesítését anélkül, hogy azok tartalmát felfednék. A Polygon által fejlesztett Miden ezt a technológiát használja, hogy javítsa az Ethereum hálózat skálázhatóságát és biztonságát.

Miden különlegességei

A Miden több egyedi funkciót is kínál, mint például a kliensoldali bizonyítást. Ez lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy helyben generáljanak bizonyítékokat az állapotátmenetekhez anélkül, hogy az állapotot közzétennék a hálózaton. Ez a funkció csökkenti a hálózat terhelését. Növeli a magánélet védelmét és a skálázhatóságot. Emellett a Miden lehetővé teszi a privát számlák és tranzakciók használatát, ahol csak a számla hash-ét tárolják a blokkláncon.

Polygon

Technológiai előrelépések

A Miden a párhuzamos tranzakciók végrehajtását is támogatja. Ez lehetővé teszi a tranzakciók egyidejű feldolgozását, így jelentősen növelve a feldolgozási sebességet az Ethereum főhálózatához képest. Ezáltal csökken a blokklánc csomópontjainál a tranzakciók „feltorlódása”.

Roadmap és piaci helyzet

A Miden roadmapjében szerepel egy buildereknek szánt teszthálózat indítása szeptemberben. Így a Miden közvetlen versenytársa lesz a StarkWare által fejlesztett StarkNet és más alternatíváinak -mint például a Matter Labs zkSync Era-nak. A Miden továbbá támogatja a zkEVM-et is, egy olyan skálázási megoldást, ami lehetővé teszi a meglévő okosszerződések, eszközök és tárcák zökkenőmentes működését az Ethereum Virtuális Gépen.

Érdekelnek a kriptopiaci kereskedések, de nem tudod hogy fogj hozzá? Csatlakozz Discord szerverünkhöz!