Több altcoin is felülmúlta a bitcoint

A bitcoin ára 54%-ot nőtt 2024 eleje óta, de az első 50 altcoinból hat jobban teljesített nála.

A piaci kapitalizáció alapján a legjobb 50 token között mindössze hat altcoin tudta felülmúlni a bitcoint idén eddig, mivel a bitcoin dominancia hároméves csúcsot ért el a hétvégén.

A kutyák állnak az élen

A piaci kapitalizáció alapján a legjobb 50 altcoin közül a memecoin Dogecoin teljesített a legjobban. Ebben az évben valamivel több mint 77%-os nyereséget ért el. A január 1-i 0,09 dollárról 0,15 dollárra emelkedett a TradingView adatai szerint.

A bitcoint felülmúló altcoinok között ott van a másik memecoin, a Shiba Inu is, a Bitcoin smart contract network Stacks (STX), a BNB, az Ethereum layer-2 network Mantle (MNT) és GPU-megosztó blokklánc hálózati render (RNDR) – írja a cointelegraph.com.

A BTC 54%-ot emelkedett

A bitcoin a január 1-jei 44 100 dolláros árról 65 000 dollárra nőtt, ami 54%-os éves növekedést jelent.

Sokan az áremelkedést az Egyesült Államokban idén januárban jóváhagyott 10 spot Bitcoin ETF-hez kapcsolódó intézményi beáramláshoz kötötték, amely több mint 12 milliárd dollár nettó beáramlást generált a Farside Investors adatai szerint.

A bitcoin dominancia április 13-án hároméves csúcsra, 56,5%-ra emelkedett, mivel a kriptovaluta élesen visszapattant a közel-keleti geopolitikai feszültségek által kiváltott piaci eladások következtében. A bitcoin dominancia a bitcoin piaci kapitalizációjának az összes többi kriptovaluta kumulatív piaci kapitalizációjához viszonyított arányára vonatkozik.

Az altcoinok még nem tértek magukhoz

Míg a bitcoin elkezdett magához térni, a legtöbb kisebb altcoin nem tért magához, és jelentősen csökkent az ára. Az Aptos (APT) és az Uniswap vezette a csökkenést a piaci kapitalizáció alapján a legjobb 50 tokenek között. Az APT 35, az UNI 31 százalékos veszteséget könyvelt el az elmúlt hét napban.

A Cointelegraph által megtekintett április 14-i befektetési feljegyzésben az IG Market elemzője, Tony Sycamore azt mondta, hogy a bitcoin a jelek szerint a negyedik heti hanyatlása felé halad. A várakozások szerint az USA Federal Reserve további kamatlába nem befolyásolja a kriptobefektetési hangulatot.

Fokozatos emelkedés várható

A kockázati eszközökkel kapcsolatos jelenlegi negatív hangulat ellenére a Sycamore azt jósolta, hogy a bitcoin az elkövetkező hónapokban fokozatosan 80 000 dollár körüli szintre fog emelkedni – attól függően, hogy képes-e a kulcsfontosságú támasz fölött maradni vagy sem.

„Ha a bitcoin a [60 000–58 000 dollár] támasz zóna felett marad, akkor arra számítunk, hogy az emelkedő trend 80 000 dollár felé folytatódik” – írta Sycamore.

Hozzászólnál a témához? Discord szerverünkön megteheted.