Új szabályozási javaslatok a bitcoin és az ethereum számára

Rostin Behnam, a CFTC elnöke, ismét kiállt amellett, hogy az ügynökség kapjon szabályozási felügyeletet a bitcoin és az ethereum felett a befektetők védelme érdekében.

A CFTC elnöke, Rostin Behnam ismét hangsúlyozta, hogy az ügynökségnek szabályozási felügyeletet kellene kapnia a bitcoin és az ethereum felett. Ezt azután mondta, miután egy Illinois-i bírósági ítélet árucikkekként minősítette ezeket az eszközöket. Behnam rámutatott a digitális eszközök szabályozási hiányosságaira. Öt kulcsfontosságú jogalkotási prioritást vázolt fel, hogy jobban védjék a befektetőket és a pénzügyi rendszert. Kiemelte a SEC-vel való együttműködés fontosságát is a digitális eszközök piacainak megbízható és hatékony szabályozása érdekében -írja a Cointelegraph.

A CFTC elnökének nyilatkozata

A Commodity Futures Trading Commission (CFTC) elnöke, Rostin Behnam július 9-én ismét kijelentette, hogy a bitcoin és az ethereum árucikkek. Ezért véleménye szerint az ügynökségnek kellene szabályozni őket. A kijelentés az amerikai Szenátus Mezőgazdasági, Táplálkozási és Erdészeti Bizottsága előtt hangzott el, ahol Behnam hivatkozott egy friss Illinois-i bírósági ítéletre. Az ítélet szintén árucikként definiálta e két digitális eszközt.

A bírósági ítélet

A július 3-i ítélet egy 120 millió dolláros Ponzi-ügy része volt, amelyben egy oregoni férfit vádoltak csalással. Az Illinois-i körzeti bíróság bírója kimondta, hogy a bitcoin és az ethereum árucikkeknek minősülnek. Ugyanezt a státuszt kapta az Olympus (OHM) és a KlimaDAO (KLIMA) is. Behnam rámutatott, hogy a bírósági döntés megerősíti, hogy ezek az eszközök árucikkek a Commodity Exchange Act (árutőzsdei törvény) értelmében.

A szabályozási hiányosságok és a kockázatok

Behnam említést tett a Financial Stability Oversight Council (Pénzügyi Stabilitási Felügyeleti Tanács) 2022-es jelentéséről is. A jelentés rávilágított a „nem értékpapírként” minősülő digitális eszközök spot piacának szabályozási hiányosságaira. Szerinte az amerikai szabályozó hatóságok tétlensége nem fogja csökkenteni a közérdeklődést a digitális eszközök iránt, viszont növeli a pénzügyi piacok és a befektetők kockázatát.

bitcoin
Forrás: Rostin Behnam
A CFTC javaslatai a szabályozásra

A CFTC elnöke öt kulcsfontosságú jogalkotási prioritást vázolt fel, amelyek segítségével az ügynökség jobban szabályozhatná a digitális árucikkeket. Ezek közé tartozik:

  • az ügynökség képessége a szabályok testreszabására a kriptovaluták egyedi kockázati profiljához igazodva,
  • egy állandó „díj-alapú szolgáltatási modell” finanszírozási modell bevezetése,
  • a regisztrálók kötelezése egy „átfogó nyilvánosságra hozatali rendszer” betartására,
  • valamint az ügyfélazonosítási (Know Your Customer)
  • és a pénzmosás elleni (Anti-Money Laundering) előírások megerősítése.

Végül arra kérte a bizottságot, hogy fontolja meg egy „fegyelmezett, kiegyensúlyozott keretrendszer” bevezetését arra vonatkozóan, hogy a tokenek árucikként vagy értékpapírként kerüljenek besorolásra a meglévő jogszabályok szerint. Ezt követően dolgozzanak ki egy átfogó oktatási és tájékoztatási programot a kriptoeszközökkel kapcsolatban az Egyesült Államokban.

Együttműködés a SEC-vel

Behnam kiemelte, hogy a SEC (Securities and Exchange Commission, magyarul: Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet) és a CFTC közötti hosszú távú partnerség erős és szilárd szabályozást tesz lehetővé a értékpapír- és derivatív piacokon. Hangsúlyozta, hogy bízik abban, hogy a két ügynökség továbbra is szorosan együtt fog működni. Ezáltal biztosítva egy megbízható, tisztességes és hatékony rendszert a digitális eszközök szabályozott piacokon történő jegyzéséhez és kereskedéséhez.

Te mit gondolsz, megegyeznek  a SEC és a CFTC a szabályozás tekintetében? Véleményed elmondhatod Discord szerverünkön.

Már elérhető a Gray Swan AutoPilot, ami a Gray Swan kereskedési rendszer legfontosabb összetevője! A segítségével profi kockázatkezelést tudsz megvalósítani. Az expert korlátlan ideig és INGYENESEN tesztelhető! Részletekért kattints ide: