Újabb per rázza meg a Coinbase-t

Coinbase, az Egyesült Államok legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéje, újabb csoportos keresetekkel szembesül, amelyek szerint az ügyfeleket tisztességtelenül befektetési szerződések vásárlására csábították.

A felperesek állítják, hogy több kriptovaluta, mint a Solana (SOL), Polygon (MATIC), és mások, értékpapíroknak minősülnek. A Coinbase ezt a meghatározást felhasználva ügyfél-megállapodásában „Értékpapír-Brókerként” határozza meg magát, ami alapján az általuk értékesített digitális eszközök befektetési szerződéseknek vagy egyéb értékpapíroknak minősülnek -írja a Cointelegraph.

A vádak háttere

A pereskedés a Coinbase ellen a kaliforniai Northern District-ben indult, ahol az ügyfelek állítják, hogy a tőzsde és annak vezérigazgatója, Brian Armstrong tudatosan megsértették az állam értékpapír-törvényeit. A vádiratban olyan digitális eszközök is szerepelnek, mint a Solana (SOL) és a Polygon (MATIC), amelyeket a felperesek szerint értékpapírként kellene kezelni.

A Coinbase védekezése

A Coinbase ellenzi, hogy a másodlagos kripto eszközök értékpapír-ügyleteknek minősüljenek, vitatva az értékpapír-szabályozások relevanciáját. A tőzsde arra hivatkozik, hogy ezek az ügyletek nem felelnek meg az értékpapír-ügyletek kritériumainak, ezért nem alkalmazható rájuk az értékpapír-törvény.

Coinbase

A per lehetséges következményei

A felperesek teljes visszavásárlást, állami törvények alapján kártérítést, valamint bírósági úton történő intézkedést követelnek. A per hasonlít egy másik csoportos keresethez, amely fogyasztói károkat ró fel a Coinbase-nek az értékpapírok értékesítése miatt.

A Coinbase jelenlegi helyzete

A Coinbase bejelentette, hogy erős fellendülést ért el 2024 első negyedévében, a piaci teljesítmény javulásával és a Bitcoin ETF-ek bevezetésével. Az első negyedéves bevételek 1,6 milliárd dollár, a nettó jövedelem pedig 1,2 milliárd dollár volt.

Te mit gondolsz a per kimeneteléről? Hogyan befolyásolják a kriptopiacot? Véleményed elmondhatod Discord csatornánkon.