Újabb támogatók csatlakoztak a kriptovalutákkal kapcsolatos törvényjavaslathoz

Öt új szenátorral bővült a Digital Asset Anti-Money Laundering Act (magyarul Digitális Eszköz Pénzmosás Elleni Törvény) támogatóinak köre – jelentette be Elizabeth Warren amerikai szenátor.

,,A törvény célja a kriptovaluták által jelentett tiltott pénzügyi kockázatok csökkentése. Bezárja a kiskapukat, nagyobb összhangot teremt a digitális eszközök ökoszisztémája és a pénzmosás elleni intézkedések, valamint a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelmet irányító keretek között” – fogalmazott Elizabeth Warren amerikai szenátor.

A friss bejelentés szerint Raphael Warnock (D-Ga.), Laphonza Butler (D-Calif.), Chris Van Hollen (D-Md.), mindannyian a Szenátusi Banki, Lakásügyi és Városfejlesztési Bizottság tagjai, valamint John Hickenlooper (D-Colo.) és Ben Ray Luján (D-N.M.) csatlakoztak a törvény támogatói közé.

,,Szükségünk van új törvényekre annak érdekében, hogy megakadályozzuk a kriptovaluták pénzmosásra történő felhasználását, megfékezzük a terroristacsoportok, kísérleti államok, drogbárók, zsarolóvírus-bűnbandák és törvénytelen fegyverprogramok finanszírozását, illetve a pusztító kibertámadásokból történő profitálást. Örülök annak, hogy öt új szenátor csatlakozik az intézkedéshez. Törvényjavaslatunk a legszigorúbb a kriptovaluták tiltott felhasználásának megakadályozása terén. Számos eszközzel bővíti a szabályozók repertoárját” – mondta Warren szenátor.

,,A kriptovalutákkal kapcsolatos jogi intézkedések hiánya számtalan kockázatot jelent az amerikaiak számára. A kriptovalutákat ugyanolyan átláthatósági szabályoknak kellene alávetni, mint a hagyományos bankokat, annak érdekében, hogy megvédjük az amerikaiakat, és segítsünk biztosítani, hogy ne használják tiltott tevékenységek elősegítésére bűnszervezetek és kísérleti államok” – fejtette ki Van Hollen szenátor.

,,Vannak biztonsági intézkedéseink a bankok védelmére. A kriptovaluták esetében hasonlóan kell eljárnunk” – fogalmazott Hickenlooper szenátor.

,,A kriptovaluták minimális vagy semmilyen felügyelet mellett működnek. Ez kiszolgáltatja a fogyasztókat, és új lehetőségeket teremt a terrorizmus és drogkereskedelem finanszírozására” – jelentette ki Luján szenátor.

,,A Bankpolitikai Intézet támogatja az erőfeszítéseket a pénzmosás elleni fellépésben. Ez a törvény fontos lépés ebbe az irányba. A már meglévő intézkedéseket és a Banktitoktartási Törvény keretrendszerét fel kell készíteni a digitális eszközökre – közölte a Bankpolitikai Intézet.

A törvény a következőket tartalmazza:

Kiterjesztené a Banktitoktartási Törvény felelősségi körét a digitális tárcaszolgáltatókra, bányászokra és egyéb hálózati résztvevőkre.

Megoldana egy jelentős hiányosságot, amely lehetővé teszi az egyének számára, hogy elkerüljenek bizonyos ellenőrzéseket és szankciókat. Kötelezné a bankokat és pénzszolgáltató vállalkozásokat az ügyfél és a partner azonosságának ellenőrzésére, jelentések vezetésére és benyújtására olyan tranzakció esetében, melyben digitális eszköz, mint például bitcoin szerepel.

Utasítaná a FinCEN-t, hogy irányelveket adjon ki a pénzintézeteknek a digitális eszközökkel való bánásmód, használat vagy ügyletkötés kockázatainak enyhítése érdekében.

A digitális pénzeszközök vizsgálati és felülvizsgálati folyamatának kialakításával megerősítené a Banktitoktartási Törvényt.

A Banktitoktartási Törvény szabályait kiterjesztené. Kötelezné az Egyesült Államok állampolgárait, hogy bejelentsék azokat az offshore tranzakciókat, melyek összege meghaladja a 10.000 dollárt.

Utasítaná a FinCEN-t, hogy a digitális eszközökkel kompatibilis ATM-ek tulajdonosai és adminisztrátorai a tulajdonukban lévő vagy általuk üzemeltetett fizikai egységek címéről, és az ügyfelek és a partnerek azonosságának ellenőrzéséről rendszeres jelentést tegyenek.

Hozzászólnál a témához? Discord szerverünkön elmondhatod a véleményed.