Végzetes lehet, ha túl sok bitcoin kerül az ETF-szolgáltatókhoz

Nem mindenki örül a közelgő ETF jóváhagyásnak. A BitMEX társalapítója szerint a bevezetés után a bitcoin már csak egy lesz a többi államilag ellenőrzött pénzügyi eszköz közül.

Közeledik a január, ami azt is jelenti, hogy hamarosan megszületik a döntés a spot bitcoin ETF javaslatával kapcsolatban. A BlackRock, a Grayscale, a Bitwise, a WisdomTree, az Invesco, a Galaxy, a Fidelity, az ARK Invest, a Valkyrie, a Franklin, a Hashdex, a Global X ETF-ek és a Pando Asset mind a SEC döntésére várnak.

A hajrában egyre többen fejezik ki aggodalmukat a jövővel kapcsolatosan. Korábban már mi is összeszedtünk néhány véleményt. Most éppen Arthur Hayes, a BitMEX társalapítója adott hangot negatív véleményének – szúrta ki a cointelegraph.com. Álláspontja szerint a Wall Street óriásai csak felszívják és tárolják majd a bitcoint, ami ahhoz vezethet, hogy minden eddiginél alacsonyabb lesz a tranzakciók száma.

,,Bitcoin mozog, ezért van értéke. Ha az ETF túlságosan sikeres, akkor megsemmisítheti a bitcoint” – fejtette ki Hayes.

A bányászok is veszélyben

Ha az ETF kibocsátói fogják az összes bitcoint birtokolni, a befektetők pedig csak bitcoin-származékokat vásárolnak, ahelyett, hogy saját maguk birtokolnák, akkor a hálózaton lebonyolított tranzakciók száma drasztikusan vissza fog esni. A bányászok elveszítik a tranzakciók érvényesítésének folytatását.

„A végeredmény az, hogy a bányászok kikapcsolják a gépeiket, mivel már nem tudják fizetni a működésükhöz szükséges energiát” – mondta Hayes. „A bányászok nélkül a hálózat meghal, a Bitcoin pedig eltűnik.”

Új király kerülhet a trónra

Hayes eszmefuttatásában arra is kitért, mi történhet akkor, ha bekövetkezik a fenti forgatókönyv. Álláspontja szerint egy új kriptovaluta veszi át majd a bitcoin helyét, mivel az emberek keresni fognak egy másik, államilag nem ellenőrzött pénzügyi eszközt és rendszert.

„Gyönyörű, ha belegondolunk. Ha a bitcoin csak egy újabb, államilag ellenőrzött pénzügyi eszközzé válik, akkor elhal, mert nem használják fel.”

Remélhetőleg másodjára már okosabbak leszünk és nem adjuk át a rendszer irányítását a Wall Street-nek – hangsúlyozta a a BitMEX társalapítója.

Szerinted van igazság Hayes véleményében? Discord szerverünkön elmondhatod.