Zephyr vagy Monero: A bányászok örök dilemmája

A Zephyr és Monero coinok bányászai folyamatosan váltanak a két kriptovaluta között, attól függően, melyik kínál nagyobb profitot a bányászat során.

A CPU bányászok folyamatosan váltanak a Zephyr és a Monero kriptovaluták bányászata között, a profitabilitás változásai alapján. A jelenlegi árak és hálózati hashrate-ek jelentős hatással vannak a bányászati döntésekre, mivel a bányászok a legjövedelmezőbb lehetőségeket keresik. A Zephyr és a Monero hálózati hashrate-jei közelítenek egymáshoz, ami azt jelezheti, hogy a bányászok ismét előnyben részesíthetik a Zephyrt.

A CPU bányászok választása

2023 júniusában a Zephyr ára $2.43-ra esett, a hálózati hashrate pedig 519.33 MH/s volt. Ekkor úgy tűnt, hogy a Monero győzött a CPU bányászokért folyatott versenyben.

Monero
Zephyr ára és Hashrate-e 2024 jún 19.-n Forrás: poolbay.io

Meglepetésként ekkor a Zephyr ára elkezdett emelkedni. Az ár június 28-án tetőzött $5.08-on, és a hashrate meghaladta az 1.0 GH/s-t.  Azóta az ára és a hashrate kis korrigálás után ismét növekedni kezdett. Jelenleg $3.73 az ára, a network Hashrate pedig 1.03 GH/s.

Monero
Zephyr és Monero Network Hashrate. A Monero 2024 június 28. közelítette meg az ATH-t. Forrás: poolbay.io

Ezzel szemben a Monero hashrate-e június 28-án 3.38 GH/s volt (megközelítve a korábbi Hashrate ATH-t). Azóta viszont csökkent és július 7-én 2.43 GH/s-ra mérséklődött. A Monero ára június 12-én $180.83 volt, azóta folyamatosan csökkent, kisebb-nagyobb korrekciókkal. A CPU bányászok  egy része (kb. 500MH/s számítási kapacitással) folyamatosan váltanak a két érméhez tartozó hálózatok között, attól függően, melyik kínál nekik nagyobb profitot.

Monero
A Zephyr és a Monero Hálózati Hashrate-je az elmúlt egy hónapban. Forrás poolbay.io

A bányászok döntései a hashrate és az érme árfolyamának változásaitól függnek. Ahogy a Zephyr és a Monero hálózati hashrate-jei közelítenek egymáshoz, elképzelhető, hogy ismét a Zephyr kerül előtérbe a CPU bányászok körében?

monero
Monero vs Zephyr Network Hashrate. Forrás: poolbay.io

A fenti grafikonok alapján megfigyelhető, ahogy a bányászok váltanak a két érme között, azért hogy maximalizálják a profitjukat.

Jelenlegi árak és hashrate

A Zephyr ára  jelenleg – a $3.23-as korrekció után- $3.75. A hálózati hashrate 1.03GH/s. A Monero ára július 7-én $152.78, és a hálózati hashrate 2.43 GH/s. A Zephyr blokkonkénti jutalma minimum 9 Zephyr, míg a Moneroé minimum 0.6 XMR. Mindkét kriptovaluta a RandomX algoritmust használja, amely CPU-barát és ASIC-ellenálló. A bányászok figyelemmel kísérik ezeket az adatokat, hogy eldöntsék, melyik érme bányászata a legjövedelmezőbb.

Monero: a decentralizált, privát kriptopénz

A Monero 2014 áprilisában indult, és azóta számos fejlesztést hajtott végre a biztonság és a privát tranzakciók érdekében. A kriptovaluta eredetileg a CryptoNote referencia kódján alapult. Jelenleg az XMR Proof of Work (PoW) algoritmusa, a RandomX, CPU-barát és ASIC-ellenálló, ami segít a decentralizáció fenntartásában, mivel nem engedi, hogy speciális bányászati hardverek uralják a hálózatot. A Monero kiemelten fontosnak tartja a felhasználók adatainak védelmét. Minden tranzakció titkosítva van, így a felhasználók pénzügyi magánélete védett marad. Az évek során több jelentős fejlesztést hajtott végre. Például a RingCT bevezetését, amely elrejti a tranzakciók összegét, és a gyűrűs aláírást, hogy minden tranzakció privát legyen. Az XMR célja a magas szintű adatvédelem és biztonság biztosítása, miközben a felhasználói élményt és a hatékonyságot is szem előtt tartja. A fejlesztései és közössége iránti elkötelezettsége révén folyamatosan fejlődik, és globális együttműködésen alapulva biztosítja a decentralizációt és az átláthatóságot.

Zephyr protokoll: a privát stabilcoin

A Zephyr Protocol egy decentralizált pénzügyi projekt, amely nyomon követhetetlen, túlfedezett, kriptofedezetű stabilcoin protokollt kínál. A protokoll három fő eszközt használ: $ZEPH (az alapkriptovaluta, ezt lehet bányászni), $ZSD (egy privát stabilcoin, amelyet a $ZEPH fedez) és $ZRS (a protokoll tartalékainak részvénye). A Zephyr különlegessége, hogy a Monero fejlett adatvédelmi funkcióit örökli, így a tranzakciók részletei, beleértve az összegeket és a címzetteket, titkosak maradnak. Az $ZSD egy egyedi stabilcoin, amely privát, decentralizált és túlfedezett, így alacsony tranzakciós díjakkal és inflációállósággal rendelkezik. A Zephyr Protocol a Djed protokoll stabilitási mechanizmusait kombinálja a Monero adatvédelmi funkcióival, hogy anonimitást és pénzügyi stabilitást biztosítson. Az algoritmikus stabilcoinokkal ellentétben a Zephyr nem bocsát ki alapérméket a peg fenntartása érdekében, így elkerüli a „halálspirál” kockázatát. A projekt hangsúlyozza a decentralizációt, mivel eltávolodik a központosított entitásoktól, mint például a Tether, és a blokklánc technológia legfejlettebb titkosítási eszközeit használja a tranzakciók biztonságának garantálása érdekében.

Hashrate és a hálózati teljesítmény

A hashrate a bányászati eszközök (számítási) teljesítményét jelenti, amit hash/s-ben (H/s) mérnek. Például a Zephyr hashrate-je az összes bányász teljesítményét mutatja a hálózatban. A hálózati hashrate egy kiszámított érték, ami a hálózat jelenlegi nehézségi szintje és az átlagos blokkolási idő alapján határozható meg.

Miért fontos a hashrate ismerete?

A hashrate, kulcsfontosságú mutató a kriptovaluta bányászat jövedelmezőségének megértéséhez. A hashrate változásai előre jelezhetik, mikor nő vagy csökken a bányászat profitabilitása, mivel magasabb hashrate esetén a bányászat nehezebbé és kevésbé jövedelmezővé válhat. Ezen kívül a hashrate információi segítenek a bányászoknak meghatározni, hogy nekik melyik érme bányászata éri meg jobban az adott pillanatban. A hálózati hashrate ismerete a biztonság szempontjából is fontos, mivel magasabb hashrate nagyobb biztonságot jelent a hálózat számára, nehezebbé téve a támadásokat. A bányászati részesedés a hashrate arányában oszlik meg a bányászok között, ami azt jelenti, hogy minél nagyobb hashrate-tel rendelkezik egy bányász, annál nagyobb részesedést kap a blokkjutalomból. Például, ha a hálózat teljes hashrate-je 100 GH/s, és egy bányász 10 GH/s hashrate-tel rendelkezik, akkor a bányász a blokkjutalom 10%-át kapja meg. Persze ha valaki poolban bányászik, akkor a részesedése a pool fizetési módjától vagy a jutalmazási rendszerétől is függ.  Az új bányászok belépése a hálózatba a hashrate növekedéséhez vezet, ami a meglévő bányászok számára kisebb részesedést jelent a blokkjutalomból. Ezért a bányászok folyamatosan figyelik a hashrate változásait, hogy optimalizálják a bevételeiket. A hashrate trendek elemzése segíthet előre jelezni a kriptovaluták árfolyamának lehetséges mozgásait is.

Szeretnél találkozni olyan kriptobányászokkal, akik kereskednek is a kriptovalutákkal? Csatlakozz Discord szerverünkhöz, ahol megoszthatod véleményed velük is.

Már elérhető a Gray Swan AutoPilot, ami a Gray Swan kereskedési rendszer legfontosabb összetevője! A segítségével profi kockázatkezelést tudsz megvalósítani. Az expert korlátlan ideig és INGYENESEN tesztelhető! Részletekért kattints ide: